MENU

Παλιά Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων

Για όσους πιστεύουν ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένα δύσκολο «μυστήριο», υπάρχει μια σαφής απάντηση: τα παλιά θέματα των εξετάσεων! Παρά τις σημαντικές και συχνές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, τα παλαιότερα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων και η επίλυσή τους αποτελεί παραδοσιακά ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία όλων των μαθητών που ετοιμάζονται για τις δικές τους τελικές εξετάσεις. Μέσα από τα θέματα αυτά, οι μαθητές εξοικειώνονται με τα ζητούμενα των εξετάσεων και αναγνωρίζουν τις τους προσωπικές μαθησιακές τους αδυναμίες πριν την τελική ευθεία των εξετάσεων.

Αποδόμηση του «τέρατος» των Πανελλαδικών

Πόσες φορές οι καθηγητές μας στο Gotoclass έχουν ακούσει «μα καλά αυτά είναι τα θέματα των Πανελλαδικών;» Η αλήθεια είναι ότι ο μύθος των εξετάσεων που εξασφαλίζουν τη μετάβαση από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ένα ακλόνητο στερεότυπο της ελληνικής κοινωνίας (ίσως το σύστημα των τεσσάρων δεσμών να συνέβαλε καίρια σε αυτό). Αυτό, λοιπόν, που έχει σημασία είναι οι μαθητές του σήμερα να καταλάβουν ποια ακριβώς είναι τα ζητούμενα και οι προκλήσεις των πανελλαδικών εξετάσεων. Είναι εν τέλει η σημασία τους, τα δύσκολα και απαιτητικά θέματα, ο χαρακτήρας των κοινών θεμάτων σε όλη την επικράτεια που κάνει αυτές τις εξετάσεις να τρομοκρατούν γονείς και μαθητές; Προφανώς και όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες παίζουν τον ρόλο τους για το «φόβητρο» των Πανελλαδικών εξετάσεων. Αναμφίβολα, ένα βασικό κλειδί για την αποδόμηση του φόβου, είναι τα παλαιότερα θέματα – η κατανόηση του επιπέδου δυσκολίας και η μέγιστη εξοικείωση που αυτά προσφέρουν στους τελειόφοιτους μαθητές. Λύνοντας τα παλιά θέματα των πανελλαδικών στο τέλος οι καθηγητές μας ακούνε «μα καλά εσείς μας βάλατε πιο δύσκολα» κάτι που σημαίνει πως οι μαθητές μας είναι απολύτως έτοιμοι για τα απαιτητικότερα των θεμάτων.

Κατανόηση στη διαβάθμιση της δυσκολίας

Πολλές φορές ακούμε «το 2016 στο μάθημα Χ τα θέματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα» ή το αντίστροφο «το 2018 έπεσαν τα ευκολότερα θέματα». Είναι όμως έτσι ή πολλές φορές μαθητές και γονείς παραπλανιούνται από μύθους των Πανελλαδικών; Στο Gotoclass έχει μεγάλη σημασία η ανάλυση των παλιών θεμάτων να γίνεται σε βάθος, έτσι ώστε ο κάθε μαθητής να αντιλαμβάνεται πραγματικά τι σημαίνει «απαιτητικά» ή «πιο βατά» θέματα. Είναι άλλωστε εντελώς προσωπικό το τι δυσκολεύει τον κάθε μαθητή. Ένα τελευταίο θέμα (άσκηση) μαθηματικών ή φυσικής, ένα απόσπασμα αγνώστου αρχαίων ελληνικών από ένα πιο φιλοσοφικό κείμενο μπορεί να φαίνεται δύσκολο για την πλειοψηφία των μαθητών, όχι όμως για τους καλά προετοιμασμένους μαθητές του Gotoclass. Αυτό, λοιπόν, που έχει σημασία είναι ότι και στο πιο «απαιτητικό» διαγώνισμα και στα δυσκολότερα θέματα που έχουν πέσει ποτέ σε Πανελλαδικές, ένας ψύχραιμος και καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορεί να αποδώσει. Σωστή προετοιμασία, κατανόηση των ζητουμένων, σωστή διαχείριση του χρόνου, γρήγορος εντοπισμός των «εύκολων» σημείων του διαγωνίσματος (πάντα υπάρχουν) και μεγιστοποίηση του πιθανού βαθμού.

Προσομοίωση στις εξετάσεις

Στο Gotoclass αναλύουμε τα παλαιότερα θέματα, ενώ παράλληλα φροντίζουμε να δώσουμε στους μαθητές μας μια ρεαλιστική εικόνα Πανελλαδικών εξετάσεων κάνοντας συνεχή τεστ σε πραγματικό χρόνο. Γιατί για πληθώρα μαθητών ο λόγος μιας μέτριας απόδοσης δεν είναι τόσο το επίπεδο της δυσκολίας των θεμάτων, όσο το «περιβάλλον» των εξετάσεων: πιεστικός χρόνος, μορφή του τεστ, μικρά κενά μεταξύ των εξεταζόμενων μαθητών. Έτσι, όχι μόνο λύνουμε τα παλιά θέματα κατανοώντας τα σε βάθος, αλλά πολύ συχνά τα χρησιμοποιούμε και για πιλοτικά διαγωνίσματα που προσομοιώνουν στον απόλυτο βαθμό τις επικείμενες εξετάσεις. Τι συμβαίνει άραγε στην αυτοπεποίθηση ενός μαθητής που με ανοιχτό το χρονόμετρο, σε συνθήκες απόλυτης συγκέντρωσης, γράφει άριστα σε παλαιότερα θέματα πανελληνίων; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγχολυτικό για έναν τελειόφοιτο μαθητή από την έμπρακτη διαπίστωση του ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Όλο αυτό συμβαίνει μέσα από τις απερίγραπτες δυνατότητες του ψηφιακού κόσμου. Κάθε διαγώνισμα έχει τις σημειώσεις του καθηγητή στα σημεία όπου κάθε μαθητής χρειάζεται εμβάθυνση. Κάθε υποψήφιος αντιμετωπίζεται ξεχωριστά και διαθέτει στην πλατφόρμα όσες ασκήσεις, παλιά θέματα εξετάσεων και διαγωνίσματα χρειάζονται έτσι ώστε να προετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται. Στο Gotoclass η λέξη «οργάνωση» προηγείται της λέξης «επιτυχία» και αυτό σημαίνει ότι μέσα από τα παλιά θέματα των Πανελλαδικών εξετάσεων η προετοιμασία των μαθητών μας στοχεύει τόσο στην απομυθοποίηση όσο και στην επίγνωση των δυνατοτήτων τους.

Παλιά Θέματα Πανελλαδικών Εξετάσεων

    +30

    CONTACT US
    CALL US