MENU

Πως διαχειρίστηκα το χρόνο μου και το διάβασμά μου για να περάσω στο Πολυτεχνείο

Η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο κρίσιμες διαδικασίες κατά τη διάρκεια της μαθητικής ζωής, η οποία απαιτεί ψυχικά και κατά περίπτωση σωματικά αποθέματα από τη μεριά των εξεταζόμενων. Κατά τη γνώμη  μου, οι εξετάσεις αυτές αποτελούν το πρώτο βήμα των μαθητών προς τη διαμόρφωση της ενήλικης και της μετέπειτα επαγγελματικής πορείας τους. Η προσπάθεια που πραγματοποιούμε όλοι κατά τη διάρκεια των σχολικών χρόνων κορυφώνεται στην τελευταία τάξη του Λυκείου. Τότε, κάθε μαθητής καλείται να αξιοποιήσει όλα τα εφόδια που αποκόμισε τα προηγούμενα έτη και να τα ενισχύσει, ώστε να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, την εισαγωγή του στη σχολή της προτίμησής του.

Προσωπικά, είχα επιλέξει την ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών στοχεύοντας στις Πολυτεχνικές σχολές. Ύστερα από την προσπάθεια που κατέβαλα, κατάφερα να εισαχθώ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που επικρατούσε ως πρώτη μου επιλογή. Η εκπλήρωση του στόχου αυτού αποτελεί απόρροια μιας συνολικής πορείας καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων μου. Πιστεύω ότι τα μαθήματα της συγκεκριμένης κατεύθυνσης αποτελούν φυσική συνέχεια των γνώσεων που κάθε μαθητής έχει αποκομίσει από τις προηγούμενες τάξεις. Το γεγονός, λοιπόν, ότι ξεκίνησα την προετοιμασία χωρίς ελλείψεις από όσα είχα ήδη διδαχθεί, αναμφισβήτητα με βοήθησε ώστε να επικεντρωθώ στη νέα ύλη και να την αφομοιώσω στον απαιτούμενο βαθμό. Θεωρώ, επομένως, κρίσιμο για κάθε μαθητή να διατηρεί μια σταθερή πορεία καλύπτοντας εγκαίρως τυχόν κενά που δημιουργούνται, για να μην του στοιχίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στις εξετάσεις.

Όσον αφορά το διάβασμα, ακολουθούσα τις οδηγίες των καθηγητών μου στο σχολείο και στο φροντιστήριο, επιλύοντας ανελλιπώς τις ασκήσεις που μας ανέθεταν και πραγματοποιώντας τις κατάλληλες επαναλήψεις πριν από κάθε διαγώνισμα. Ιδιαίτερα με τα διαγωνίσματα προσπαθούσα να είμαι συνεπής και να μην χάνω κανένα, καθώς αποτελούν σημαντική ευκαιρία για κάθε μαθητή να εντοπίσει πιθανές αδυναμίες ή απορίες και να εξασκηθεί στις συνθήκες διεξαγωγής των εξετάσεων. Από την άλλη, η έγκαιρη ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης επέτρεψε την πραγματοποίηση και συνολικών δομημένων επαναλήψεων, που αναπτέρωσαν το ηθικό μου και μείωσαν οποιεσδήποτε ανασφάλειες. Θα μπορούσα να ισχυριστώ πως η μελέτη στο σπίτι διευκολύνθηκε αισθητά εμπεδώνοντας τα περισσότερα κομμάτια της ύλης στην τάξη. Οι καθηγητές, λοιπόν, διαδραμάτισαν αναμφίβολα σπουδαίο ρόλο μέσω των επισημάνσεών τους, για τα σημεία που απαιτούσαν προσοχή, αλλά και των γενικότερων συμβουλών τους. Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που ήρθα σε επαφή με εκπαιδευτικούς σε σχολείο και φροντιστήριο που είχαν την ικανότητα να μετατρέπουν το μάθημα σε μια ευχάριστη διαδικασία. Όπως συμβαίνει σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις, έτσι και οι μαθητές δεν μπορούν σαφώς να ταιριάζουν με κάθε καθηγητή. Συνεπώς, θα προέτρεπα κάθε μαθητή να αναζητήσει καθηγητές που τον εμπνέουν και συνδράμουν αποτελεσματικά τόσο στην εκπαιδευτική όσο και στην προσωπική του ανέλιξη.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η διαδικασία των Πανελλαδικών εξετάσεων μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των υποψηφίων. Έτσι, αποτελεί συχνό φαινόμενο να ακούμε από μαθητές ότι θυσιάζουν ώρες ξεκούρασης επενδύοντάς τες σε επιπλέον μελέτη. Παρ’ όλα αυτά, κατά τη διάρκεια της προσωπικής μου προετοιμασίας ο ύπνος αποτελούσε σημαντικό στοιχείο. Γυρνώντας το μεσημέρι από το σχολείο ένιωθα την ανάγκη να κοιμηθώ για μία ώρα, η οποία ήταν αρκετά αναζωογονητική για να συνεχίσω τη μέρα μου. Το βράδυ, αντίστοιχα, δεν ξενυχτούσα πάνω από τα βιβλία, αλλά εκμεταλλευόμουν όλες τις ώρες για ξεκούραση, όπως καθένας μας χρειάζεται για να αποδώσει καλύτερα. Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, ο ύπνος δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να περιοριστεί κατά την περίοδο προετοιμασίας για τις εξετάσεις από κανέναν υποψήφιο. Αν κάποιος μαθητής ζητούσε την άποψή μου, θα τον συμβούλευα να θέσει ως προτεραιότητα την καλή ξεκούραση προκειμένου να ανακτά τις δυνάμεις του και να αντιμετωπίζει με διαύγεια τις απαιτήσεις των εξετάσεων.

Η περίοδος των Πανελλαδικών εξετάσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το άγχος που διακατέχει τους υποψήφιους. Θα έλεγα ότι όλοι οι μαθητές που πορεύονται με κάποιον υψηλό στόχο θα βιώσουν άγχος και αγωνία κατά την διάρκεια της προσπάθειάς τους να τον υλοποιήσουν. Είτε επιλέγουν να το εκδηλώσουν είτε το κρύβουν, σίγουρα υπάρχει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό για τον καθένα. Στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συναισθημάτων που ανά διαστήματα με κατέβαλλαν, συνέχισα να αφιερώνω χρόνο στον εαυτό μου με δραστηριότητες που με ευχαριστούσαν. Δεν περιόρισα τις βόλτες με τους φίλους μου, καθώς με βοηθούσαν να χαλαρώνω και να ξεφεύγω από την πίεση και τη ρουτίνα. Θα χαρακτήριζα εξαιρετικά σπουδαία τη δυνατότητα να μπορεί κανείς να μοιραστεί τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς του με κοντινά του αγαπημένα πρόσωπα λαμβάνοντας την αναγκαία για εκείνον υποστήριξη. Παράλληλα, προσπαθούσα να μην λείπει από το πρόγραμμά μου η άθληση και να τρέφομαι όσο γίνεται πιο ισορροπημένα, χωρίς να ενδίδω σε όλους τους ανθυγιεινούς πειρασμούς που συχνά αναζητούσα, πιθανότατα λόγω άγχους. Συνοψίζοντας, πιστεύω χωρίς αμφιβολία πως κάθε υποψήφιος οφείλει να φροντίζει εξίσου την ψυχική του υγεία στα πλαίσια της προετοιμασίας του. Εξάλλου, οι υπερβολές μπορούν να αποδειχτούν επιζήμιες για τον ίδιο και να επιφέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Κάνοντας, έτσι, έναν απολογισμό της χρονιάς εκείνης, θα μπορούσα να καταλήξω στο συμπέρασμα πως, παρά τις όποιες αντιξοότητες, οι κόποι δικαιώνονται και οι Πανελλαδικές εξετάσεις σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας περιόδου στη ζωή κάθε μαθητή. Καθένας που αποφασίζει να δοκιμαστεί  στοχεύοντας στη σχολή της αρεσκείας του, πρέπει να θυμάται ότι η προσπάθεια στο τέλος ανταμείβεται. Αν πιστεύουμε στον εαυτό μας, με μεθοδική δουλειά και αποβάλλοντας το άγχος, μπορούμε όλοι να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας…

 

Επιμέλεια Κειμένου: Παναγιώτα Ρεμπή

Πως διαχειρίστηκα το χρόνο μου και το διάβασμά μου για να περάσω στο Πολυτεχνείο

    +30

    CONTACT US
    CALL US