MENU

Τεστ Ιστορίας – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Η πρώτη κυβέρνηση της Κρητικής Πολιτείας δεν ασχολήθηκε με:
2. Το τελεσίγραφο των Μεγάλων Δυνάμεων προς τους επαναστάτες επιδόθηκε στις:
3. Η Πολιτοφυλακή της Κρήτης, ο πρώτος δηλαδή στρατός του νησιού, εξελίχθηκε σε αξιόλογη δύναμη, όπως φάνηκε αργότερα κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
4. Στις εκλογές του Φεβρουαρίου του 1910 το κόμμα του Ελευθερίου Βενιζέλου πλειοψήφησε και σχημάτισε κυβέρνηση δύο μήνες αργότερα.
5. Ο παλαίμαχος πολιτικός Ιωάννης Σφακιανάκης κάλεσε τον λαό της Κρήτης να εναντιωθεί στην επανάσταση του Θερίσου, κρίνοντας ότι αυτή έβλαπτε τα συμφέροντα των Κρητών.
6. Η τελική συμφωνία υπογράφηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο στις 3 Νοεμβρίου 1905 στο Μοναστήρι των Μουρνιών Κυδωνίας.
7. Ο Βενιζέλος, ως φυσικός αρχηγός του νέου αυτού επαναστατικού κινήματος του Θερίσου, ανέλαβε να ενημερώσει τον λαό και τους αντιπροσώπους των Μεγάλων Δυνάμεων για τους λόγους και τους σκοπούς της επανάστασης.
8. Το πρωί της 10ης Μαρτίου του 1905 βρέθηκαν στους δρόμους των Χανίων τοιχοκολλημένες προκηρύξεις. Σε ποιο από τα ακόλουθα δεν ανταποκρίνεται η ιστορική αφήγηση σε ό,τι αφορά στο σκοπό που οδήγησε στη δημιουργία τους;
9. Ο Γεώργιος πίστευε ότι η λύση του εθνικού ζητήματος:
10. Η κρίση στις σχέσεις Βενιζέλου και Γεωργίου κορυφώθηκε στις:
11. Ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες του είχαν επιλέξει το Θέρισο ως έδρα της επανάστασης γιατί ήταν κοντά στο Ηράκλειο και ήταν επίσης περιοχή δυσπρόσιτη, ένα φυσικό οχυρό.
12. Η περίοδος της Γενικής Συνέλευσης έληξε στο τέλος του:
13. Οι Γενικοί Πρόξενοι των Δυνάμεων, οι οποίοι υπέγραψαν διακοίνωση της 2ας Ιουλίου 1905 προς τους επαναστάτες, καθιστούσαν σαφές ότι δεν μπορούσαν να μεταβάλουν το πολιτικό καθεστώς του νησιού.
14. Σημαντικότερο έργο της αρμοστείας του Αλέξανδρου Ζαΐμη θεωρείται:
15. Η ελληνική κοινή γνώμη υποστήριζε την επανάσταση του Θερίσου.
16. Ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας και μετέπειτα πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, ανέλαβε τα καθήκοντά του στις:
17. Μετά την εκδήλωση της επανάστασης του Θερίσου, ο Ύπατος Αρμοστής Γεώργιος απαίτησε από της επαναστάτες να καταθέσουν τα όπλα και όταν αυτό δεν έγινε κήρυξε τον στρατιωτικό νόμο σε όλη την Κρήτη.
18. Επικεφαλής της «Ηνωμένης αντιπολίτευσης» ήταν οι Ε. Βενιζέλος, Κ. Φούμης και Κ. Μάνος.
19. Η εκλογή του Ελευθέριου Βενιζέλου στη θέση του πρωθυπουργού είχε ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή των Κρητών αντιπροσώπων στο ελληνικό κοινοβούλιο.
20. Ο Βενιζέλος, μετά τη διάσταση απόψεων στο πολιτικό ζήτημα με τον Γεώργιο, του είχε καταστήσει σαφές ότι δεν του αναγνωρίζει το δικαίωμα να διαχειρίζεται προσωπικώς το εθνικό ζήτημα της Κρήτης.
21. Η κρητική σημαία υψώθηκε:
22. Ο συνασπισμός των δυσαρεστημένων από την αυταρχική πολιτική του Γεωργίου σχημάτισε μια ισχυρότατη:
23. Ο παλαίμαχος πολιτικός Ιωάννης Σφακιανάκης, σε πάνδημο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο (21 Μαρτίου 1905), μίλησε ανοικτά για την απαράδεκτη ξένη ανάμειξη και κάλεσε τον λαό σε καθολική συμπαράσταση προς τους επαναστάτες.
24. Μετά το σχηματισμό της Προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης στην Κρήτη,παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Τουρκίας,οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν αντέδρασαν δυναμικά και αποδέχτηκαν σιωπηρά τις νέες εξελίξεις.
25. Το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας ήταν σχετικά συντηρητικό και παραχωρούσε στον Ηγεμόνα υπερεξουσίες, που μπορούσαν να τον οδηγήσουν σε δεσποτική συμπεριφορά.
26. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια των αρχών του 20ού αιώνα έδωσαν νέα ώθηση στον αγώνα των Κρητών για ένωση με την Ελλάδα.
27. Ρωσικό πολεμικό κανονιοβόλησε επανειλημμένα τις θέσεις των επαναστατών στο Θέρισο, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
28. Ο Βενιζέλος βλέποντας την υφιστάμενη κατάσταση και αντιλαμβανόμενος ότι οι ευρωπαϊκές Δυνάμεις δεν ήταν ακόμη έτοιμες να δεχτούν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα επιδίωκε τη δημιουργία στην Κρήτη ενός καθεστώτος ουσιαστικά ελεύθερου με σκιώδη σουλτανική επικυριαρχία κατά το πρότυπο:
29. Ο πρίγκιπας μετά την ταχύτατη επέκταση της επανάστασης καταθορυβήθηκε και προχώρησε στη λήψη σπασμωδικών μέτρων. Με αυστηρή προειδοποίηση έδινε στους επαναστάτες, για να καταθέσουν τα όπλα τους, προθεσμία:
30. Στις 3 Ιανουαρίου 1912 συγκροτήθηκε στην Κρήτη Επαναστατική Συνέλευση,ενώ άρχισαν να οργανώνονται και ένοπλα τμήματα.
31. Ο Βενιζέλος μετά την έλευση των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο στη μόνη ενέργεια στην οποία προχώρησε ήταν να αποστείλει στην Κρήτη ως Γενικό Διοικητή τον φίλο του Στέφανο Δραγούμη.
32. Ο εντολοδόχος των Μεγάλων Δυνάμεων πρίγκιπας Γεώργιος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις:
33. Οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν είχαν ενιαία στάση αντιμετώπισης του επαναστατικού κινήματος στο Θέρισο.
34. Μετά την απόλυσή του από τον Ύπατο Αρμοστή Γεώργιο, ο Βενιζέλος αποφάσισε να σιωπήσει για ένα μεγάλο διάστημα, ώστε να μην κλιμακωθεί η πολιτική ένταση.
35. Ο Οργανικός Νόμος του 1900 έδωσε λύση σε ακανθώδη εκκλησιαστικά ζητήματα, όπως ήταν η σχέση της Εκκλησίας της Κρήτης με την εκκλησία της Ελλάδας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
36. Ο Στέφανος Δραγούμης διορίστηκε Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
37. Σύμφωνα με το βασικό σχήμα, που ισχύει με μικρές τροποποιήσεις έως σήμερα, υπάρχει ένα καθεστώς αυτόνομης Εκκλησίας, της οποίας ο Προκαθήμενος εκλέγεται από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Κρητική Πολιτεία εκδίδει το Διάταγμα της αναγνώρισης και εγκατάστασής του.
38. Πέραν των επαναστατικών προκηρύξεων που βρέθηκαν τοιχοκολλημένες στους δρόμους το πρωί της 10ης Μαΐου 1905, εκπρόσωποι των επαναστατών διασκορπίστηκαν σε όλη την Κρήτη για να μεταδώσουν το επαναστατικό μήνυμα.
39. Αντιπαραθέσεις και τριβές στο έργο της διοίκησης προκαλούσε συν τοις άλλοι και:
40. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ακολούθησε σκληρή γραμμή απέναντι στις Δυνάμεις επιμένοντας μέχρι τέλους στο αίτημα της ένωσης.

    +30

    CONTACT US
    CALL US