MENU

Τεστ Βιολογίας – Κεφάλαιο 4

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες:
2. Το ότι ο άνθρωπος και ο γαιοσκώληκας έχουν τον ίδιο γενετικό κώδικα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι:
3. Η πολιομυελίτιδα έχει σχεδόν εξαλειφθεί από τον ελληνικό πληθυσμό γιατί έχουν κατασκευαστεί ειδικά εμβόλια, χάρη στα οποία τα άτομα αποκτούν ανοσία έναντι της ασθένειας. Η παραδοσιακή μέθοδος παρασκευής των εμβολίων απαιτεί την αδρανοποίηση στελεχών του ιού της πολιομυελίτιδας, τα οποία δεν χάνουν την αντιγονικότητά τους, και εισαγωγή των στελεχών αυτών στον οργανισμό με εμβολιασμό. Οι επιστήμονες προκειμένου να μειώσουν το κόστος παραγωγής των εμβολίων, προσπαθούν να δημιουργήσουν διαγονιδιακά βακτήρια, τα οποία θα παράγουν μια πρωτεΐνη που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. Το γονίδιο που κωδικοποιεί την παραπάνω πρωτεΐνη έχει ήδη κλωνοποιηθεί στο πλασμίδιο pKR-polio που περιέχει το γονίδιο ανθεκτικότητας στην καναμυκίνη (kanR). Προκειμένου να ενσωματωθεί το γονίδιο αυτό στο DNA του βακτηρίου, πρέπει να συνδεθεί με έναν εξειδικευμένο για το βακτήριο υποκινητή και συγκεκριμένες αλληλουχίες DNA. Οι παραπάνω αλληλουχίες περιέχονται στο πλασμίδιο pBAN, το οποίο φέρει το γονίδιο ανθεκτικότητας στην αμπικιλλίνη (ampR). Οι χάρτες των παρακάτω πλασμιδίων, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων αναγνώρισης των περιοριστικών ενδονουκλεασών, καθώς και οι μεταξύ τους αποστάσεις σε ζεύγη βάσεων φαίνονται στο σχήμα που ακολουθεί.
Κατά τη διαδικασία μεταφοράς του γονιδίου από το pKR-polio στο pBAN χρειάζεται να κοπεί: 
4. Μια ομάδα ερευνητών βρήκε τμήματα άγνωστου είδους φυτού. Οι ερευνητές επιχείρησαν να ανακαλύψουν αν το άγνωστο είδος (ΕΧ) είχε κάποια συγγένεια με κάποιο από τέσσερα γνωστά είδη (Ε1, Ε2, Ε3 και Ε4). Η συγγένεια μεταξύ των ειδών μπορεί να προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια συγκρίνοντας τα αποτελέσματα ηλεκτροφόρησης διαφορετικών μορίων DNA σε πήκτωμα αγαρόζης. Τα τμήματα DNA που υποβάλλονται στη δοκιμασία προκύπτουν από τον τεμαχισμό του DNA κάθε οργανισμού με την επίδραση περιοριστικών ενδονουκλεασών. Τα παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ηλεκτροφόρησης των DNA από το άγνωστο φυτό και τεσσάρων ακόμα διαφορετικών γνωστών ειδών.
Το άγνωστο είδος βρίσκεται πιο κοντά στο: 
5. Στην εικόνα φαίνεται ένα τμήμα DNA (τμήμα PQ), το οποίο θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε χρησιμοποιώντας την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Αν έχουμε στη διάθεσή μας το τμήμα DNA και τα κατάλληλα πρωταρχικά τμήματα που απεικονίζονται με βέλη, ο ελάχιστος αριθμός των κύκλων PCR για να σχηματιστεί ένα τουλάχιστον αντίγραφο του τμήματος PQ θα είναι:
6. Μια ομάδα ερευνητών βρήκε τμήματα άγνωστου είδους φυτού. Οι ερευνητές επιχείρησαν να ανακαλύψουν αν το άγνωστο είδος (ΕΧ) είχε κάποια συγγένεια με κάποιο από τέσσερα γνωστά είδη (Ε1, Ε2, Ε3 και Ε4). Η συγγένεια μεταξύ των ειδών μπορεί να προσδιοριστεί με μεγάλη ακρίβεια συγκρίνοντας τα αποτελέσματα ηλεκτροφόρησης διαφορετικών μορίων DNA σε πήκτωμα αγαρόζης. Τα τμήματα DNA που υποβάλλονται στη δοκιμασία προκύπτουν από τον τεμαχισμό του DNA κάθε οργανισμού με την επίδραση περιοριστικών ενδονουκλεασών. Τα παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ηλεκτροφόρησης των DNA από το άγνωστο φυτό και τεσσάρων ακόμα διαφορετικών γνωστών ειδών.Στο προηγούμενο πείραμα, ο τεμαχισμός του DNA των πέντε φυτικών οργανισμών έγινε: 
7. Ένα μεγάλο μόριο DNA υποβάλλεται σε ενίσχυση με την χρήση PCR. Πόσα αντίγραφα του τμήματος Α-Β, χωρίς την προσθήκη επιπλέον αλληλουχιών DNA, θα δημιουργηθούν μετά από τέσσερεις κύκλους της αντίδρασης. (Τα πρωταρχικά τμήματα θα χρησιμοποιούν τα 3΄ άκρα των Α και Β).
8. Οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες:
9. Οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες:
10. Οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες:
11. Οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες:
12. Οι διαφορετικές θέσεις που καταλαμβάνουν τα τμήματα DNA κάθε δείγματος στο πήκτωμα της αγαρόζης οφείλονται:
13. Μεταξύ μορίων DNA ίσου μήκους, πιο εύκολα αποδιατάσσεται αυτό που έχει:
14. Για την κατευθυνόμενη κλωνοποίηση του γονιδίου Χ σε πλασμίδιο, χρησιμοποιούνται δύο περιοριστικές ενδονουκλεάσες, Ε1 και Ε2. Το πλασμίδιο περιέχει δύο γονίδια ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά αμπικιλίνη (AmpR) και καναμυκίνη (KanR). Τα μετασχηματισμένα βακτήρια αναπτύσσονται σε τρία τρυβλία, 1, 2, και 3. Το τρυβλίο 1 περιέχει θρεπτικό υλικό και αμπικιλίνη, το τρυβλίο 2 περιέχει θρεπτικό υλικό, αμπικιλίνη και καναμυκίνη, ενώ το τρυβλίο 3 περιέχει θρεπτικό υλικό και καναμυκίνη. Βακτηριακές αποικίες με ανασυνδυασμένα πλασμίδια θα υπάρχουν:
15. Δίνονται οι παρακάτω περιοριστικές ενδονουκλεάσες Z, Y, R, A καθώς και οι αντίστοιχες αλληλουχίες που αναγνωρίζουν, καθώς και τα σημεία που πέπτουν το DNA.
Ο συνδυασμός των διαφορετικών περιοριστικών ενδονουκλεασών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ανασυνδυασμό ενός ξένου τμήματος DNA σε φορέα κλωνοποίησης και η ικανότητα ή όχι πέψης του ανασυνδυασμένου αυτού DNA από μια ή περισσότερες της μιας περιοριστικές ενδονουκλεάσες είναι: 
16. Μια cDNA βιβλιοθήκη περιέχει …
17. Οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες χρησιμοποιούνται για να:
18. Για τη προστασία τους τα βακτήρια παράγουν ουσίες όπως:
19. Ως φορείς κλωνοποίησης χρησιμοποιούνται:
20. Ο φορέας κλωνοποίησης είναι:
21. Ποια από τις παρακάτω προτάσεις δεν ισχύει για την ΕcoRI:
22. Μερικά πλασμίδια φέρουν γονίδιο που σχετίζεται με την ευαισθησία των βακτηρίων σε κάποιο αντιβιοτικό αυτό εξυπηρετεί:
23. Εάν επιδράσουμε σε ένα γραμμικό δίκλωνο μόριο DNA με την περιοριστική ενδονουκλεάση Α προκύπτουν 2 θραύσματα, ενώ με την περιοριστική ενδονουκλεάση Β προκύπτουν 3 θραύσματα. Αν στο ίδιο μόριο επιδράσουν και οι δυο περιοριστικές ενδονουκλεάσες, ο αριθμός των θραυσμάτων θα είναι:
24. Σε ένα πλασμίδιο που περιέχει 2.000 φωσφοδιεστερικούς δεσμούς επιδρά η EcoRI και το μετατρέπει σε γραμμικό. Τα νουκλεοτίδια του γραμμικού μορίου DNA είναι:
25. Τα μονομερή των φορέων-κλωνοποίησης είναι:
26. Στο προηγούμενο πείραμα ποιο αντιβιοτικό θα είναι πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση μιας λοίμωξης από τα βακτήρια Χ και Y στο ίδιο άτομο;
27. Μία περιοριστική ενδονουκλεάση Ζ λειτουργεί με τον ίδιο μηχανισμό όπως και η EcoRI αλλά αναγνωρίζει διαφορετική αλληλουχία βάσεων στο δίκλωνο DNA. Ποια από τις αλληλουχίες στο δίκλωνο DNA είναι πιο πιθανό να αναγνωριστεί ως θέση κοπής για αυτή την περιοριστική ενδονουκλεάση;
28. Ο σχεδόν καθολικός χαρακτήρας του γενετικού κώδικα βρίσκει σήμερα εφαρμογή:
29. Η PCR δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
30. Η εισαγωγή του ανασυνδυασμένου μορίου DNA σε βακτηριακό κύτταρο-ξενιστή ονομάζεται:
31. Στην κατασκευή της cDNA βιβλιοθήκης
32. Το τμήμα του DNA ενός ανώτερου οργανισμού μετά την επίδραση της EcoRI, προκειμένου να εισαχθεί σε πλασμίδιο για να κλωνοποιηθεί, είναι: (οι ενδιάμεσες τελείες ………… αναφέρονται σε ενδιάμεση αλληλουχία του τμήματος)
33. Μια γονιδιωματική βιβλιοθήκη περιέχει:
34. Ένας μοριακός βιολόγος τοποθέτησε στο DNA ενός βακτηρίου Ι το γονίδιο ενός άλλου βακτηρίου ΙΙ, που όταν εκφραστεί κωδικοποιεί τη σύνθεση πρωτεΐνης Α. Το γονίδιο αυτό (του βακτηρίου ΙΙ), μεταγράφηκε και μεταφράστηκε από το βακτήριο Ι και:
35. Μια γονιδιωματική βιβλιοθήκη κατασκευάζεται με σκοπό:
36. Ο σχεδόν καθολικός χαρακτήρας του γενετικού κώδικα βρίσκει σήμερα εφαρμογή:
37. Πλασμίδιο που θα χρησιμοποιηθεί ως φορέας κλωνοποίησης διαθέτει γονίδιο ανθεκτικότητας στην πουρομυκίνη, γονίδιο ανθεκτικότητας στην τετρακυκλίνη και γονίδιο ανθεκτικότητας στην στρεπτομυκίνη. Υπάρχουν διαθέσιμες 2 περιοριστικές ενδονουκλεάσες: η ΕcoRI της οποίας η αλληλουχία αναγνώρισης εντοπίζεται στο γονίδιο ανθεκτικότητας στην τετρακυκλίνη και η HindIII της οποίας η αλληλουχία αναγνώρισης εντοπίζεται σε δύο ξεχωριστά γονίδια του πλασμιδίου που κωδικοποιούν τη σύνθεση πρωτεϊνών που επιτρέπουν την επιβίωση σε υψηλές θερμοκρασίες. Το βακτήριο περιέχει στο κύριο μόριο DNA γονίδιο ανθεκτικότητας στην στρεπτομυκίνη.Ι. Ποιο από τα παρακάτω θα χρησιμοποιήσουμε για την κλωνοποίηση;
ΙΙ. Τα μετασχηματισμένα βακτήρια θα μπορούσαν να απομονωθούν από τα μη μετασχηματισμένα με ταυτόχρονη χρήση:
38. Σε ποια από τις παρακάτω αλληλουχίες DNA μπορεί να δράσει μια περιοριστική ενδονουκλεάση η οποία κόβει το DNA αφήνοντας μονόκλωνα άκρα σε κάθε πλευρά;
39. Κύτταρα από διαφορετικούς ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού εμφανίζουν ιδιαίτερη μορφολογία και διαφορετικές λειτουργίες λόγω:
40. Οι περιοριστικές ενδονουκλεάσες προστατεύουν τα βακτήρια από την δράση των βακτηριοφάγων,τα γονιδιώματα των οποίων μπορούν να αποικοδομηθούν από τις περιοριστικές ενδονουκλεάσες. Τα βακτηριακά γονιδιώματα δεν είναι ευάλωτα σε αυτά τα περιοριστικά ένζυμα επειδή το βακτηριακό DNA μεθυλιώνεται. Υπάρχουν όμως βακτηριοφάγοι των οποίων τα γονιδιώματα είναι επίσης μεθυλιωμένα. Καθώς τα νέα στελέχη των ανθεκτικών βακτηριοφάγων αυξάνονται σε συχνότητα, ταυτόχρονα δημιουργούνται και βακτήρια των οποίων τα γονιδιώματα δεν είναι μεθυλιωμένα και των οποίων τα περιοριστικά ένζυμα αποικοδομούν το μεθυλιωμένο DNA. Κατά τη διάρκεια του εξελικτικού χρόνου, ποιο από τα παρακάτω νομίζετε ότι είναι περισσότερο πιθανό να συμβεί;

    +30

    CONTACT US
    CALL US