MENU

Πανελλήνιες 2022 – Οι αλλαγές της φετινής χρονιάς

Το Ηρακλείτειο «τα πάντα ρεί» μοιάζει μερικές φορές ανεπαρκές για να περιγράψει τις συνεχείς αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αλλαγές που μπορεί όμως να έχουν και τα θετικά τους, επομένως το σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει και να ενημερώνουμε εγκαίρως τους άμεσα ενδιαφερόμενους μαθητές και γονείς, έτσι ώστε να ξέρουν τι πρέπει να περιμένουν. Μεταξύ των αλλαγών που θα βρουν φέτος οι υποψήφιοι, σημαντικές είναι αυτή της εφαρμογής Συντελεστών Βαρύτητας ανά τμήμα και οι τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, η αναστολή του «διπλού» μηχανογραφικού δελτίου και η αντικατάσταση της Κοινωνιολογίας με το μάθημα των Λατινικών. Ας τις δούμε όλες λεπτομερώς.

 

Λατινικά αντί για Κοινωνιολογία

Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, για όλους τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, το μάθημα της Κοινωνιολογίας θα αντικατασταθεί με εκείνο των Λατινικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αλλαγή αυτή αφορά και τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία που διδάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

 

Συντελεστές Βαρύτητας ανά τμήμα και όχι ανά πεδίο

Στις φετινές Πανελλαδικές θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι κάθε πανεπιστημιακό τμήμα έχει ορίσει ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά του, καθιστώντας την συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη. Συγκεκριμένα το σύνολο των 461 τμημάτων της χώρας όρισε συνολικά 5.611 συντελεστές, χωρίς τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων, για να υπολογιστούν τα μόρια των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει διαφορετικές μονάδες για κάθε ένα από τα τμήματα που θα δηλώσει στο μηχανογραφικό του δελτίο. Επισημαίνεται ότι με την αλλαγή αυτή ισχυροποιείται η θέση του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

 

Νέα Τμήματα Στρατιωτικών Σχολών

Το Μηχανογραφικό Δελτίο για το 2022 θα περιλαμβάνει τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών: Ικάρων (ΣΙ), Μετεωρολόγων Ικάρων (ΣΙ), Έρευνας Πληροφορικής Ικάρων (ΣΙ), Διοικητικών Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών.

 

Αναστολή του «διπλού μηχανογραφικού»
Στις Πανελλήνιες 2022 θα υπάρχουν επομένως δύο και όχι τρία Μηχανογραφικά. Ένα για τα ΑΕΙ κι ένα για τα ΙΕΚ. Η επιλογή αναστολής του «διπλού μηχανογραφικού» απλοποιεί το σύστημα εισαγωγής για τους υποψηφίους, καθώς και φέτος θα δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών και τμημάτων.  Έτσι, για φέτος οι υποψήφιοι για την είσοδό τους σε ΑΕΙ θα συμπληρώσουν μόνο το μηχανογραφικό δελτίο πρώτης φάσης, όπως έγινε και πέρυσι.

 

Αλλαγές τμημάτων σε επιστημονικά πεδία

Πρόκειται για μικρο-αλλαγές με σκοπό ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα να γίνουν πιο ελκυστικά: 1) Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. 2) Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. 3) Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Τέλος, προστίθενται και τα τμήματα των στρατιωτικών σχολών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 

Τροποποίηση των συντελεστών Ελάχιστης Βάσης

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε από όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εφόσον το επιθυμούν να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Ως εκ τούτου τμήματα χαμηλής ζήτησης που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν, ενώ  αντίθετα κάποια τμήματα υψηλής ζήτησης «ανέβασαν» τους συντελεστές τους. Σε σχέση με πέρσι 51 σχολές άλλαξαν ΕΒΕ εκ των οποίων 27  έχουν ανέβει και 24 έχουν μειωθεί.

Πανελλήνιες 2022 – Οι αλλαγές της φετινής χρονιάς

    +30

    CONTACT US
    CALL US