MENU

Καλή αρχή σημαίνει καλή χρονιά!

 

«Η αρχή, το ήμισυ του παντός» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι και εκπαιδευτικά αυτή η φράση έχει σπουδαία αξία. Οι μαθητικές χρονιές ανεξαρτήτου τάξης και βαθμίδας έχουν ήδη ξεκινήσει και κάθε μαθητής έχει την ευκαιρία να θέσει τις βάσεις για μια επιτυχημένη εκπαιδευτική χρονιά. Γιατί, λοιπόν, έχει τόσο μεγάλη αξία να ξεκινήσουμε σωστά, να δώσουμε μεγάλη προσπάθεια και σημασία τώρα στην αρχή του έτους;

 

Τα δύσκολα κομμάτια της ύλης

Σύμφωνα με τις επιστημονικές διακριβώσεις τις παιδαγωγικής επιστήμης, ο τρόπος οργάνωσης της ύλης -ιδίως στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση- τοποθετεί σημαντικά κομμάτια της διδακτέας ύλης στο πρώτο μέρος της χρονιάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ύλη του δευτέρου ή του τρίτου τριμήνου είναι ανάξια σημασίας, όμως ακριβώς επειδή χρειάζεται χρόνος για επαναλήψεις και βάθος στην κατανόηση σε πολλά μαθήματα οι μαθησιακά απαιτητικότερες έννοιες διδάσκονται στο διάστημα πριν το διάλλειμα των Χριστουγέννων. Αυτό σημαίνει πως οι μαθητές πρέπει να εκκινήσουν δυναμικά τη χρονιά τους, και σε περίπτωση δυσκολιών να χρησιμοποιήσουν το κενό των Χριστουγέννων για επαναλήψεις και κάλυψη κενών.

 

Το μυαλό είναι φρέσκο

Μπορεί να μην χαίρεται κανείς που το καλοκαίρι τελείωσε και όλοι επιστρέφουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις, όμως το μυαλό μας έχει ξεκουραστεί και η περίοδος του φθινοπώρου μας βρίσκει έτοιμους για νέες προκλήσεις και κυρίως για να θέσουμε τους στόχους που θα μας κρατήσουν για όλη τη διάρκεια της χρονιάς σε μια μαθησιακή επαγρύπνηση. Η ξεκούραση του καλοκαιριού είναι ιδανική για μια δυναμική μαθησιακή επανεκκίνηση. Αυτό κυρίως αφορά τους μαθητές του Λυκείου που είτε ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις, είτε ξεκινούν να σχεδιάζουν το μέλλον τους διαλέγοντας κατευθύνσεις και πεδία σπουδών. «Η καλή μέρα, από το πρωί φαίνεται», μια καλή αρχή θα μας γεμίσει αυτοπεποίθηση και θα μας εφοδιάσει με σχέδιο και στόχους για το μέλλον.

 

Δώσε στον εαυτό σου «ψυχολογία»

Η σωστή προετοιμασία και οργάνωση, η μεθοδικότητα και ο «επαγγελματισμός» ως προς τις καθημερινές υποχρεώσεις κάνουν τους μαθητές να ξεχωρίζουν. Είναι αυτό που πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές περιγράφουν την επιτυχία ως «δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο». Ασφαλώς και απαιτείται κόπος για την επίτευξη των στόχων όμως ως προς τον «τρόπο» για να φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα η εκκίνηση μιας καινούργιας τάξης είναι ζωτικής σημασίας. Οι μαθητές από μικροί μαθαίνουν να μην «τεμπελιάζουν», να μην «χαλαρώνουν», να μην «αφήνονται» στο καταστροφικό και σπάνια λειτουργικό στερεότυπο «θα τα μαζέψω όλα λίγο πριν τις εξετάσεις». Βήμα βήμα έχει μεγάλη σημασία ο μαθητής να αποκτά γνωσιακή αυτοπεποίθηση, να νιώθει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στα ζητούμενα της τάξης, χωρίς αυτά να φαίνονται «βουνό».

 

Συνδυαστικά όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αποτελούν σημαντικούς λόγους για να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τώρα, στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Πέραν όμως των ίδιων των μαθητών, γονείς και συγγενείς που ζουν στο ίδιο σπίτι (για παράδειγμα αδέρφια μεγαλύτερη ηλικίας) θα πρέπει να δώσουν στους μαθητές την βοήθεια που απαιτείται, έτσι ώστε η αρχή της σχολικής χρονιάς να λάβει χώρα σε ιδανικές συνθήκες: οργάνωση του χώρου, καθαριότητα, σεβασμός και ησυχία στις ώρες μελέτης, πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα σε κάθε κοινή δραστηριότητα και αν είναι δυνατόν αλλαγές (μικρότερες ή μεγαλύτερες) στο δωμάτιο του κάθε μαθητή (αναδιάταξη του χώρου, αγορά ενός νέου επίπλου), έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος που να εμπνέει τους μαθητές και να τους δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και έμπνευσης. Καλή αρχή σε όλους!

Καλή αρχή σημαίνει καλή χρονιά!

    +30

    CONTACT US
    CALL US