MENU

Μελέτη: δεν θέλει μόνο κόπο, θέλει και τρόπο

Στο Gotoclass αντιλαμβανόμαστε το διάβασμα και τις ώρες μελέτης ως μια πολυσύνθετη και πολυπαραγοντική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές χρειάζεται να υποστηρίξουμε τις συνθήκες της μελέτης μας, με δραστηριότητες που δεν σχετίζονται άμεσα, αλλά βοηθούν σημαντικά. Σας έχουμε ήδη παρουσιάσει έναν οδηγό με συμβουλές σωστού διαβάσματος και τώρα ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ακόμα πιο ολιστικά και ουσιαστικά και όλα εκείνα που περιστοιχίζαν και αναβαθμίζουν το διάβασμα.

 

Πρόγραμμα, πρόγραμμα, πρόγραμμα

Όσο και αν ακούγεται τετριμμένο το να έχουμε οργανώσει όλες τις πλευρές της καθημερινής μας δραστηριότητας εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό. Μπορεί αυτό να κάνει τις μέρες να μοιάζουν. Μπορεί επίσης το Σαββατοκύριακο να ανατρέπεται ριζικά το καθημερινό μας πλάνο, όμως έχει μεγάλη σημασία η οργάνωση του χρόνου μας. Όπως ρυθμίζει τον βιολογικό κύκλο των μωρών, ομοίως συντονίζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες εφήβων και ενηλίκων. Κάλο είναι λοιπόν να οργανώσουμε εξίσου ευλαβικά τις ώρες μας εκτός σχολείου και να τηρούμε τα χρονικά όρια της κάθε δραστηριότητας.

 

Υποστήριξε τον οργανισμό σου

Τρως ένα καλό και θρεπτικό πρωινό πριν ξεκινήσεις την ημέρα σου στο σχολείο; Φροντίζεις να καταναλώνεις τροφές (φρούτα, φυσικοί χυμοί, λαχανικά, σιτηρά) που παρέχουν ενέργεια και βοηθούν στις λειτουργίες του εγκεφάλου; Η διατροφή είναι ένας σημαντικότατος παράγοντας για κάθε δραστηριότητα, πολλώ μάλλον για την υποστήριξη του οργανισμού σε συνθήκες πολύωρης μελέτης. Απέφυγε τις τροφές που δίνουν ψεύτικη ενέργεια (καφεΐνη ενεργειακά ποτά, ζάχαρη) και χρησιμοποίησε τη διατροφή ως έναν βασικό πυλώνα υποστήριξης του εαυτού σου (μαζί με την άσκηση και τον καλό ύπνο). Η σωστή διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αυτοπεποίθηση των μαθητών, απαραίτητο όπλο για την απόδοση στις πανελλήνιες εξετάσεις.

 

Νους υγιής…

Το στερεότυπο αρχαίο ρητό φαίνεται να ευνοεί όλες τις εγκεφαλικές διαδικασίες. Η φυσική άσκηση (ό,τι ταιριάζει στον καθένα) είναι εξαιρετικά ευεργετική ως προς τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αντίθετα με τις οθόνες των κινητών που αποσταθεροποιούν και κουράζουν το νευρικό σύστημα, η άσκηση συντονίζει και ευνοεί τη συγκέντρωση.  Κολυμβητήριο, γυμναστήριο, ομαδικά αθλήματα, πιλάτες, γιόγκα, πολεμικές τέχνες, στίβος, περπάτημα στην πόλη μια βόλτα στο βουνό, κάθε φυσική δραστηριότητα είναι ένα ιδανικό διάλλειμα για όλους τους μαθητές. Η επιστήμη διατείνεται ότι η άσκηση βοηθάει τη μελέτη, καθώς εκτονώνει εντάσεις, παρέχει πραγματική ενέργεια και υποστηρίζει τις λειτουργίες του εγκεφάλου ευεργετικά. Βάλτε την φυσική άσκηση στο καθημερινό σας πρόγραμμα και τα αποτελέσματα θα φανούν ακόμα και εκεί που δεν το περιμένετε.

 

Χώρος που εμπνέει

Ένα καθαρό δωμάτιο, ένα τακτοποιημένο γραφείο, ένας χώρος που προσφέρει ασφάλεια, ένας χώρος που μας φτιάχνει το κέφι είναι συνθήκες που μπορούν να μας βοηθήσουν αρκετά στη συγκέντρωση και τη μελέτη, ιδανικά για τους μαθητές που αφιερώνουν πολλές ώρες στο διάβασμα στην προετοιμασία τους για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Μπορείτε να κάνετε μια ανανέωση στο χώρο σας, να βάλετε φυτά (θέλουν περιποίηση και αυτό από μόνο του είναι μια εκμάθηση της υποχρέωσης), καινούργιες κουρτίνες, να κάνετε μια αναδιάταξη του χώρου. Οι αλλαγές βοηθούν και κάνουν το χώρο μελέτης να αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ως εκ τούτου οι ώρες που περνάμε σε αυτόν είναι πιο ευχάριστες. Η τελετουργία της τακτοποίησης του δωματίου πριν τη μελέτη επίσης βοηθάει γιατί προετοιμάζει το μυαλό και βάζει και τις σκέψεις σε τάξη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλο τον κόσμο αυξάνεται η τάση και ο αριθμός των μαθητών που μελετούν σε δημόσιους χώρους: βιβλιοθήκες, study rooms πανεπιστημίων, καφετέριες ακόμα και πάρκα μπορούν να γίνουν χώροι μελέτης και να βοηθήσουν σε κάποιες περιπτώσεις να «απεγκλωβιστεί» κάποιος από τις πολλές ώρες στο δωμάτιό του.

 

Άκου τον εαυτό σου

Υπάρχουν μαθητές που συγκεντρώνονται καλύτερα στο διάβασμά τους ενώ ακούν έναν αγαπημένο τους καλλιτέχνη στο Spotify (φυσικά χωρίς ακουστικά, αυτό το έχει εξακριβώσει η επιστήμη). Υπάρχουν άλλοι που θέλουν απόλυτη ησυχία. Υπάρχουν μαθητές που διαβάζουν βράδυ και άλλοι που είναι πρωινοί τύποι (και εδώ η επιστήμη επισημαίνει ότι ένας ξεκούραστος εγκέφαλος αποδίδει καλύτερα). Υπάρχει κάποιοι που μπορούν να μελετήσουν στα αλήθεια μαζί με έναν φίλο και άλλοι που θέλουν να είναι μόνοι τους για να συγκεντρωθούν πραγματικά. Επειδή οι αναφορές και τα παραδείγματα είναι ανεξάντλητα εμείς θέλουμε να σημειώσουμε ότι κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και οφείλει να δει τι δουλεύει για εκείνον και τι όχι. Χωρίς στερεότυπα και προκαταλήψεις σημασία έχει κάθε μαθητής να δημιουργήσει τη χρυσή τομή μεταξύ της «υποχρέωσης» και της «απόλαυσης» στη μελέτη του, να θέτει διαρκώς στόχους, να μαθαίνει συνεχώς πως ο εαυτός του αποδίδει καλύτερα (κάτω από ποιες ακριβώς συνθήκες) και να διεκδικεί από το περιβάλλον του (σχολείο, φροντιστήριο, γονείς) τις συνθήκες αυτές που θα απογειώσουν τη μελέτη του. Μόλις βρεθεί ο σωστός τρόπος και ο σαφής μαθησιακός στόχος, δεν υπάρχουν κακοί μαθητές.

Μελέτη: δεν θέλει μόνο κόπο, θέλει και τρόπο

    +30

    CONTACT US
    CALL US