MENU

Συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν, οι βαθμοί βγήκαν και πλέον είναι η ώρα για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου, η ώρα του πραγματικού διαβατηρίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με τα χρόνια  όσον αφορά στην κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου έχουν δυστυχώς καλλιεργηθεί σημαντικές παρανοήσεις, αναπαράγονται στερεότυπα και λάθη που σε βάθος χρόνου απογοητεύουν τους μαθητές. Στο Gotoclass ενημερώνουμε τους μαθητές μας για τις στρεβλώσεις που αναπαράγονται και παρέχουμε συμβουλές για τη «σωστή» – δηλαδή μια ειλικρινή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου.

Τα θέλω σημαντικότερα των τελικών βαθμών

 Αν οι καλοί βαθμοί στις πανελλαδικές «αναπροσαρμόσουν» τους στόχους σου αυτό είναι κάτι που μπορείς να μετανιώσεις στα πανεπιστημιακά έδρανα. Δεν θα πρέπει οι βαθμοί σου να καθορίσουν σε ποια σχολή θα μπεις, αλλά τι πραγματικά θέλεις να σπουδάσεις. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να ξεψαχνίσεις ακόμα και τώρα τις επιλογές σου μέσα από τον πλήρη οδηγό των πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών (https://www.gotoclass.gr/plirofories-panepistimion/). Σημασία έχει να δεις πολύ προσεκτικά τα πανεπιστημιακά τμήματα, να επισκεφτείς τις ιστοσελίδες τους, να ξεναγηθείς στους διαφορετικούς οδηγούς σπουδών και τα διδασκόμενα μαθήματα. Ιδανικά, αν τυγχάνει να ξέρεις ενεργούς φοιτητές ή αποφοίτους ζήτα την προσωπική τους γνώμη και εμπειρία.

Οι βαθμοί ως οδηγοί

Όπως είπαμε πριν οι βαθμοί δεν θα πρέπει να «αλλάζουν» τα θέλω των μαθητών. Για παράδειγμα δεν θα γίνει ποτέ κανείς καλός δικηγόρος επειδή έγραψε καλύτερα απ’ όσο υπολόγισε. Αντίθετα καλός δικηγόρος θα γίνει όποιος στόχευε συνειδητά στις νομικές σχολές της χώρας και προετοιμάστηκε για αυτές. Από την άλλη, οι βαθμοί μας είναι ένας οδικός χάρτης (με βάση τις βάσεις της περασμένης χρονιάς) έτσι ώστε να καταλάβουμε το εύρος επιτυχίας μας, δηλαδή σε ποιες σχολές «μπορούμε να τα καταφέρουμε» και να κινηθούμε ανάλογα. Αυτό το εύρος μπορεί να μην αφορά στο πεδίο των σπουδών αλλά στις διαφορετικές πόλεις και τα αντίστοιχα τμήματα. Για παράδειγμα κάποιος που έχει αποφασίσει να σπουδάσει αρχιτεκτονική μπορεί να καταλάβει αν έχει ελπίδες για τις δύο μεγάλες πόλεις (Καποδιστριακό και ΑΠΘ) ή θα πρέπει να σχεδιάσει σπουδές σε περιφερειακό πανεπιστήμιο.

Το που είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος

Στις πάρα πολλές πόλεις της χώρας υπάρχουν πανεπιστημιακά τμήματα. Κάθε υποψήφιος θα πρέπει να συνυπολογίσει αυτή την παράμετρο και κάθε παράγοντά της: 1) Μου αρέσει αυτή η πόλη-περιοχή για να ζήσω και να σπουδάσω τουλάχιστον τέσσερα χρόνια; 2) Μπορεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός να καλύψει τα κόστος διαβίωσης; 3) Υπάρχουν δυνατότητες παράλληλης εργασίας για ένα διάστημα του χρόνου έτσι ώστε να συνεισφέρω στο κόστος; (πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια βρίσκονται σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και υπάρχει μια μεγάλη ευκολία για τους φοιτητές να βρίσκουν είτε part-time, είτε καλοκαιρινή απασχόληση). Δεν διαλέγουμε μόνο πεδίο, τμήμα και σχολή, πολλές φορές διαλέγουμε και μέρη. Η επιλογή αυτή μπορεί να αποβεί εξαιρετικά σημαντική.

Η σειρά των τμημάτων

 Στη συμπλήρωση ενός μηχανογραφικού δελτίου πολλές φορές οι μαθητές βρίσκονται στο δίλημμα του να μην μπορούν να ξεχωρίσουν ποιο από δύο ή και περισσότερα τμήματα με κοντινή μεταξύ τους βάση εισαγωγής τους αρέσει περισσότερο. Επομένως, δυσκολεύονται να τα ιεραρχήσουν με τρόπο που να δηλώνει και που θα επιθυμούσαν να πετύχουν περισσότερο. Και πάλι η πρότροπή μας είναι πολύωρες αναζητήσεις στους οδηγούς σπουδών των εν λόγων σχολών/τμημάτων, συγκρίσεις επάνω στους οδηγούς σπουδών και τα μαθήματα και τέλος το κριτήριο της επαγγελματικής αποκατάστασης.

Καλή επιτυχία σε όλους!

Συμβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου

    +30

    CONTACT US
    CALL US