MENU

Τεστ Ιστορίας – ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙV

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Διεθνής Επιτροπή που ήρθε στην Κρήτη τον Μάρτιο του 1906 ανέλαβε να εξετάσει την κατάσταση και τους όρους λειτουργίας του αρμοστειακού καθεστώτος και να υποβάλει σχετική έκθεση.
2. Η προκήρυξη της τριανδρίας της αντιπολίτευσης και άλλων 20 επιφανών πολιτευτών, με την οποία ζητούσαν τη μεταβολή του Συντάγματος της Κρητικής Πολιτείας, αποτέλεσε το πρώτο επίσημο επαναστατικό κείμενο, το προμήνυμα της επανάστασης του Θέρισου.
3. Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε την επανάσταση του Θέρισου.
4. Η Κρητική Βουλή, που ενεργούσε κατά τις εντολές του αρμοστειακού καθεστώτος, ψήφισε τον νόμο «Περί συγκροτήσεως της Κρητικής Συνελεύσεως», προκειμένου να επιβληθεί στο νησί η έννομη τάξη.
5. Ο Βενιζέλος μετά τις ευνοϊκές εξελίξεις στο Κρητικό Ζήτημα αμέσως μετά την έναρξη των βαλκανικών πολέμων :
6. Ο Βενιζέλος θεωρούσε ότι η λύση του εθνικού ζητήματος έπρεπε να είναι άμεση και να μην εδράζεται στη βάση των βαθμιαίων κατακτήσεων.
7. Ο Βενιζέλος και οι συνεργάτες του είχαν επιλέξει το Θέρισο ως έδρα της επανάστασης γιατί ήταν κοντά στο Ηράκλειο και ήταν επίσης περιοχή δυσπρόσιτη, ένα φυσικό οχυρό.
8. Σε καθολική συμπαράσταση προς τους επαναστάτες με διάγγελμά του προς τον κρητικό λαό κάλεσε στο πάνδημο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο:
9. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες της Τουρκίας για το σχηματισμό της προσωρινής διακομματικής κυβέρνησης της Κρήτης οι Μεγάλες Δυνάμεις:
10. Ο Ύπατος Αρμοστής Γεώργιος τοποθέτησε σε καίριες θέσεις της Κρητικής Πολιτείας τοπικούς παράγοντες που είχαν πολεμήσει για την ελευθερία του νησιού.
11. Ο Βενιζέλος δημοσίευσε στην εφημερίδα Πατρίς, που ο ίδιος εξέδιδε, πέντε πολύκροτα άρθρα με το χαρακτηριστικό τίτλο «Γεννηθήτω φως».
12. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος, που έλεγχε τα ελληνικά πολιτικά πράγματα μετά την επανάσταση στο Γουδή:
13. Η κρίση στις σχέσεις Βενιζέλου και Γεωργίου κορυφώθηκε στις:
14. Μετά την προσάρτηση της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης στην Αυστρία και την ανακήρυξη της Βουλγαρίας σε βασίλειο με ταυτόχρονη προσάρτηση της Ανατολικής Ρωμυλίας, η ελληνική κυβέρνηση του Θ. Δηλιγιάννη υπέδειξε στους Κρήτες την ανάγκη λαϊκών κινητοποιήσεων για την κήρυξη της ένωσης με την Ελλάδα.
15. Η έκρηξη και η ταχύτατη επέκταση της επανάστασης καταθορύβησε, όχι μόνο τον πρίγκιπα και το περιβάλλον του, αλλά και την ελληνική κυβέρνηση και τις Προστάτιδες Δυνάμεις.
16. Η ελληνική κοινή γνώμη υποστήριζε την επανάσταση του Θερίσου.
17. Οι ξένοι ναύαρχοι αναχώρησαν από την Κρήτη στις 5 Δεκεμβρίου 1898.
18. Το οριστικό κείμενο των μεταρρυθμίσεων που πρότειναν οι Μεγάλες Δυνάμεις μετά τις επίμονες διαπραγματεύσεις με τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την ελληνική κυβέρνηση δεν περιλάμβανε τον ακόλουθο όρο:
19. Τελικά οι επαναστάτες, αιφνιδιάζοντας τον Ηγεμόνα, κήρυξαν την επανάσταση στις:
20. Οι πύλες του ελληνικού Κοινοβουλίου άνοιξαν για τους Κρήτες βουλευτές:
21. Η συμφωνία των Μουρνιών Κυδωνίας (2 Νοεμβρίου 1905) εξασφάλισε μεταξύ άλλων γενική αμνηστία στους επαναστάτες του Θερίσου.
22. Ρωσικό πολεμικό κανονιοβόλησε επανειλημμένα τις θέσεις των επαναστατών στο Θέρισο, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.
23. Οι πληροφορίες του πρίγκιπα, που ενισχύονταν από τη σκόπιμη διαρροή πληροφοριών εκ μέρους της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης, ανέφεραν ως πιθανή ημέρα εξέγερσης την:
24. Η Κρήτη εντάχθηκε στην ελληνική επικράτεια ως οργανικό και αναπόσπαστο τμήμα της:
25. Ο πρίγκιπας Γεώργιος αναχώρησε από την Κρήτη, αφού υπέβαλε την παραίτησή του στις:
26. Οι πύλες του ελληνικού Κοινοβουλίου άνοιξαν για τους Κρήτες βουλευτές αμέσως μετά την ανάδειξη του Ελευθερίου Βενιζέλου σε πρωθυπουργό της Ελλάδας.
27. Η επίσημη Ένωση του νησιού με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1912.
28. Στην περίοδο της αρμοστείας του Αλέξανδρου Ζαΐμη:
29. Ο Βενιζέλος, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι δεν είναι ακόμη ευνοϊκές οι συγκυρίες για την οριστική ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα αρνούταν σταθερά να επιτρέψει την είσοδο των Κρητών βουλευτών στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
30. Παρά την ήττα που υπέστη η Τουρκία στους Βαλκανικούς πολέμους, ο σουλτάνος αρνούταν πεισματικά να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του στην Κρήτη.
31. Οι επαναστάτες του Θέρισου αντιμετωπίστηκαν με ψυχρότητα από τον Λαό της Κρήτης.
32. Ο νέος Ύπατος Αρμοστής Αλέξανδρος Ζαΐμης παρουσίασε αξιόλογο έργο στον τομέα της οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης και της παιδείας.
33. Ο πρίγκιπας Γεώργιος ανέλαβε τα καθήκοντα του Ύπατου Αρμοστή της Κρητικής Πολιτείας στις 9 Δεκεμβρίου 1909.
34. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, πλην των 64 βουλευτών που θα αναδεικνύονταν από τις εκλογές θα διοριζόταν απευθείας από τον πρίγκιπα ακόμη 12.
35. Ποιο από τα ακόλουθα εξωτερικά γεγονότα δεν υπήρξε στοιχείο που τάραξε για μια ακόμη φορά την πορεία των κρητικών πραγμάτων:
36. Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια των αρχών του 20ού αιώνα έδωσαν νέα ώθηση στον αγώνα των Κρητών για ένωση με την Ελλάδα.
37. Εκτιμώντας σωστά την πολιτική κατάσταση και τις διεθνείς συνθήκες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε διαβλέψει σωστά την πολιτική του οπτική έναντι του Κρητικού Ζητήματος. Ποιο από τα ακόλουθα δε συνάδει με τις εκτιμήσεις του Κρητικού πολιτικού;
38. Ο παλαίμαχος πολιτικός Ιωάννης Σφακιανάκης, σε πάνδημο συλλαλητήριο στο Ηράκλειο (21 Μαρτίου 1905), μίλησε ανοικτά για την απαράδεκτη ξένη ανάμειξη και κάλεσε τον λαό σε καθολική συμπαράσταση προς τους επαναστάτες.
39. Μετά την ύψωση στο φρούριο του Φιρκά της ελληνικής σημαίας απαίτηση των Μεγάλων Δυνάμεων υπήρξε:
40. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι επηρέασαν καταλυτικά την έκβαση του Κρητικού Ζητήματος.

    +30

    CONTACT US
    CALL US