MENU

Τεστ Χημείας: Ιοντική Ισορροπία

Να επιλέξετε τη σωστή απάντηση σε καθεμία από τις ερωτήσεις που ακολουθούν.
Προσοχή:

  1. Θα πρέπει να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις.
  2. Η κάθε ερώτηση έχει μοναδική απάντηση.

Παρακαλούμε συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία:

Επώνυμο
Όνομα
Email
1. Ίσοι όγκοι διαλυµάτων \[HCl\] και \[CH_3COOH\] µε την ίδια τιµή \[pH\] στην ίδια θερµοκρασία, απαιτούν τον ίδιο όγκο διαλύµατος \[NaOH\] για την εξουδετέρωσή τους.
2. Μεταξύ των σταθερών ιοντισμού \[Κα\] και \[Kβ\] του οξέος \[ΗΑ\] και της συζυγούς βάσης \[Α^-\] στους \[25^oC\] ισχύει η σχέση:
3. Σε ένα διάλυμα \[NH_4F\], για τις συγκεντρώσεις \[ΝΗ_3\] και \[H_3O^+\] ισχύει:
4. Αναμιγνύεται διάλυμα \[ΗΑ 0,1Μ\] με βαθμό ιοντισμού \[α_1\] και διάλυμα \[ΗΑ 0,4Μ\] με βαθμό ιοντισμού \[α_2\] και προκύπτει τελικό διάλυμα \[ΗΑ\] με βαθμό ιοντισμού \[α_3\]. Θα ισχύει ότι:
5. Το \[pH\] ενός υδατικού διαλύματος ασθενούς μονοπρωτικού οξέος συγκέντρωσης \[0,01Μ\] στους \[25^oC\] είναι δυνατό να έχει τιμή:
6. Ένα διάλυμα \[ΝΗ_3 0,1 Μ\] έχει \[pH = 11,5\]. Ένα διάλυμα \[ΝΗ_4Cl 1,0 Μ\] έχει \[pH = 4,7\].Τα δύο διαλύματα είναι στην ίδια θερμοκρασία. Η θερμοκρασία των διαλυμάτων μπορεί να είναι:
7. Κατά την ανάμιξη διαλύματος \[CH_3COOH 0,1 M\] με ίσο όγκο διαλύματος \[NaOH 0,1 M\] προκύπτει διάλυμα με \[pH\]:
8. Η ογκομέτρηση αγνώστου διαλύματος \[ΝΗ_3\] με πρότυπο διάλυμα \[HCl\] ονομάζεται:
9. Αν χωρίσουµε ένα διάλυµα \[ΝaOH\] µε \[pH = 12\] σε τρία ίσα µέρη, το κάθε µέρος θα έχει \[pH = 4\].
10. Σε υδατικό διάλυμα \[NH_3\] με \[pH = 10\] προστίθεται υδατικό διάλυμα \[NaCl (θ = 25^oC)\]. Η τιμή του \[pH\] του τελικού διαλύματος μπορεί να έχει την τιμή:
11. Το \[pH\] του διαλύματος που σχηματίζεται από την ανάμιξη ίσων όγκων δύο υδατικών διαλυμάτων \[Δ1\] και \[Δ2\] ενός ισχυρού οξέος, τα οποία έχουν \[pH_1 = 5,0\]και \[pH_2 = 4,0\], μπορεί να είναι:
12. Σε ρυθμιστικό διάλυμα \[ΗΑ C M\] και \[NaA C M\] το \[pH\] στους \[25^οC\] είναι οπωσδήποτε μικρότερο του 7.
13. Έχουμε δύο υδατικά διαλύματα δύο μονοπρωτικών οξέων \[ΗΑ\] και \[ΗΒ\], και τα δύο με συγκέντρωση \[C M\], στην ίδια θερμοκρασία, με το \[ΗΑ\] να είναι ασθενές και το \[ΗΒ\] να είναι ισχυρό οξύ. Τότε για την πλήρη εξουδετέρωση του καθενός από πρότυπο διάλυμα \[C΄ M NaOH\] απαιτείται ίδιος όγκος διαλύματος της βάσης.
14. Αν διαλυθεί 1 mol \[CH_3COOH\] και 1 mol \[NaOH\] σε νερό προκύπτει ουδέτερο διάλυµα.
15. Αµφιπρωτικές είναι οι χηµικές ουσίες οι οποίες αποδίδουν ή προσλαµβάνουν πρωτόνιο, ανάλογα µε το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.
16. Όλες οι ιοντικές ενώσεις είναι ηλεκτρολύτες.
17. Ποιές από τις παρακάτω αναμίξεις υδατικών διαλυμάτων δημιουργεί ρυθμιστικό διάλυμα;
18. Κατά την προσθήκη μικρής ποσότητας \[HCl\] σε ρυθμιστικό διάλυμα \[CH_3COOH - CH_3COONa\] το \[pH\] του διαλύματος δε μεταβάλλεται πρακτικά διότι:
19. Για να προσδιορίσουμε το τελικό σημείο της ογκομέτρησης αραιού διαλύματος ασθενούς βάσης, για την οποία \[pKb = 4,8\], με πρότυπο διάλυμα \[ΗCl 0,1M\] μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον δείκτη που έχει \[pKa\] ίση με:
20. Η παρακάτω καμπύλη απεικονίζει την ογκομέτρηση με:

    +30

    CONTACT US
    CALL US